Claude Debussy

Debussy är förmodligen en av de klassiska kompositörer som fortfarande åtnjuter störst uppskattning av en modern publik. Måhända har det någonting att göra med att många av hans stycken fortfarande låter otroligt moderna, som någonting en kompositör hade kunnat skriva idag. Claude Debussy föddes i Paris 1862 och dog i samma stad år 1918.

Bland den franske kompositörens mest kända verk finns exempelvis Clair de Lune, ett lugnt pianostycke som figurerat i ett nästan oräkneligt antal filmer. Inte dåligt för en kompositör som tog lång tid på sig att utvecklas till en fullfjädrad konstnär. Det var nämligen först vid ca. 40 års ålder som han fick sitt internationella genombrott med operan Pelléas et Mélisande, som också var den enda operan han slutförde.

Själv sa han att han skrev musik som ett svar på den tyska traditionen med Wagner i spetsen. Han antog ett mer intimt förhållningssätt jämfört med det bombastiska som fanns i Tyskland. Debussys samlade verk består därför av en stor skara lugna pianostycken med mer poetiskt anslag. Han hämtade också ofta inspiration till sina verk från poesins och litteraturens värld. Dels poesi som skrevs av andra men också poesi som han skrev själv.

Lämna ett svar