Frederic Chopin

Frederic Chopin var en polsk pianist som ansågs som en stor virtuos på sitt instrument. Han föddes år 1810 och dog 1849. Han verkade under den romantiska eran och skrev i första hand en mängd stycken för solo-piano.

Hans status idag är såpass stor att precis alla som har ambitionen att leva som professionella pianister i den klassiska världen kommer att spela någonting av honom.

Chopin passade in perfekt i den romantiska eran. Han levde som något av en popstjärna i en tid då konceptet ännu inte var uppfunnet. Det skvallrades vitt och brett om hans kärleksliv, och precis som några senare tiders rockstjärnor dog han relativt ung vid 39 års ålder. Hans leverne har gjort att han varit föremål för ett flertal biografiska filmer och böcker. Inte minst har hans vänskap med den samtida virtuosen Franz Liszt varit en källa till stort intresse. De bodde nämligen inte alls långt från varandra under en period och uppträdde tillsammans vid ett flertal tillfällen.

Bland hans musikaliska innovationer märks bland annat att han uppfann balladen så som vi känner den idag. Men han skrev musikstycken i mängd olika stilar, ofta var de väldigt tekniskt krävande.

Lämna ett svar