Antonio Vivaldi

Antonio Vivaldi levde mellan år 1678 och 1741 och anses allmänt som en av de största kompositörerna av barock-eran. Han skrev musikstycken i en mängd olika former och för olika typer av ensembler. Han är inte minst känd för att ha skrivit fler än 40 operor och ett stort antal religiösa körverk.

Vivaldi åtnjöt stora framgångar under sin livstid där hans verk sattes upp på operahus i hela europa. Han försörjde sig också i stor utsträckning på att skriva verk på beställning från adel och kungligheter. Några av hans mest kända verk var just beställningsjobb. Det mest kända av hans verk är förmodligen De Fyra Årstiderna De här framgångarna hindrade dock inte att han dog i fattigdom.

För eftervärlden är Vivaldi känd som en stor musikalisk innovatör. En av hans största efterföljare var Johann Sebastian Bach som själv gjorde transkriberingar till orgel av några av Vivaldis största verk. Efter sin död sjönk Vivaldis popularitet ordentligt men han skulle komma att omvärderas ordentligt i början av 1900-talet. Detta delvis på grund av att många dåtida kompositörer började referera till Vivaldi på olika sätt i deras egna kompositioner och verk.

Lämna ett svar