Scritti Politti

Scritti Politti var ett brittiskt band centrerat kring låtskrivaren och sångaren Green Gartside. Musiken som bandet gjorde var slick och välproducerad men ändå äventyrlig, präglad av Gartsides fascination för slicka musikaliska texturer. Såpass originell var Gartsides vision om hur popmusik ska låta att till och med jazzlegenden Miles Davis spelade in en cover på hans låt Perfect Way.

När Gartside spelade in sina mest omtyckta låtar under början och mitten av 1980-talet var det under andra förutsättningar än de som gäller nu. För att spela in någonting som lät proffsigt var man på det stora hela tvungen att ha tillgång till en professionell studio. Så är det inte längre. Idag kan vem som helst spela in någonting som låter bra. Det enda du behöver är en bra dator, förslagsvis en Mac. Du kan köpa en begagnad iMac 27 hos mResell. Du får då en dator i princip i nyskick, fast betydligt billigare än om du skulle ha köpt den ny. En perfekt dator för att göra musik på, och annat.

En perfektionistisk låtskapare

Gartside är något av en perfektionist, vilket är ett skäl till att Scritti Politti inte släppt mer än fem album under en karriär som startade 1982. Även om alla album har sina förtjänster är det framför allt Cupid & Psyche ’85 från 1985 som är värd att lyssna på. Det är albumet som innehåller i princip alla de låtar som Green Gartsides numera legendariska status bygger på. Det kan också vara så att det finns ytterligare ett skäl till att det inte blivit så många album. Green har under stora delar av sin karriär plågats av scenskräck. Så till den grad att bandet inte uppträdde överhuvudtaget förrän mot slutet av 1990-talet.

Aktiv under 00- och 10-talet

Gartside släppte senaste albumet under namnet Scritti Politti 2006. Med det sagt har han inte varit inaktiv under åren som följt. Det tycks som att han lyckats få bukt med sin scenskräck, för under 10-talet har det faktiskt blivit en hel del spelande live. Tyvärr kanske inte med de publiksiffror som han egentligen förtjänar. En sökning på “Scritti Politti live” på Youtube får mestadels upp rätt småskaliga klubbspelningar. Å andra sidan kanske det är precis på den nivån som han klarar av att spela live.

Lämna ett svar