Excentriska kompositörer

Att musikhistorien innefattar en och annan excentriker bör inte överraska någon. I det här inlägget ska vi titta på några av den klassiska musikens allra märkligaste figurer. Det tycks nästan som att konstnärlig briljans och excentricitet går hand i hand. På tal om excentriska kompositörer – för att driva en framgångsrik verksamhet krävs det nog i alla fall ett litet mått av excentricitet. Nytänkande och innovationer är ofta frukter av huvuden som vågar tänka annorlunda. Med det sagt finns det trots detta tillfällen då det är bra att luta sig mot det bekanta och välbeprövade. Till exempel när det gäller att synas på mässor och andra företagsevents. Ett effektivt sätt att synas på mässor är att använda sig av en rollup, det vill säga en slags rullgardin som du trycker upp ditt budskap på. Föregående länk leder till Medtryck där du hittar flera prisvärda alternativ för rollups.

Wolfgang Amadeus Mozart

Mozart är inte bara en av tidernas främsta kompositörer, han var också en av de konstigaste. En rastlös man som om han blev uttråkad kunde få utlopp för sin energi genom att springa och hoppa över stolar och bord. I de sammanhangen imiterade han ofta en katt. Han var dessutom omåttligt förtjust i skämt om fisar och andra kroppsliga företeelser (det är han i och för sig inte ensam om). Ett av kompositörens mer okända verk är faktiskt ett körstycke som handlar just om fisar.

Erik Satie

Bland de klassiska mästarna är Satie förmodligen den mest välkände excentrikern. Historierna om hans märkliga vanor och egenheter är många. Han startade en egen kyrka med sig själv som ende medlem. Han ägde 12 identiska kostymer i grå sammet och slet ut en innan han gick vidare till att ha på sig nästa. Märkligheterna sträckte sig också till hans kompositioner. Han komponerade till exempel ett pianostycke som för att framföras på ett korrekt sätt skulle upprepas 840 gånger.

Olivier Messiaen

Messiaen var en fransk kompositör som föddes 1908 och dog 1992. Han hade begåvats med en neurologisk funktionsvariation känd som synestesi. För honom innebar det att han hade förmågan att uppfatta toner som färger och det var inte ovanligt att han beskrev kvaliteterna hos olika ackord med färg. Förutom det var han en smått besatt ornitolog som la ner mängder av timmar på katalogisera och analysera fågelsång.

John Cage

Ingen lista över excentriska kompositörer vore komplett utan John Cage. Faktum är att stora delar av hans konstnärsskap tillägnades det märkliga och excentriska. Vi talar trots allt om en man som komponerade ett stycke som endast bestod av tystnad. Stycket som heter 4’33 består av exakt 4 minuter och 33 sekunders tystnad och är noterad för olika instrument, dock ska de som bekant inte spelas.

Lämna ett svar