Buffalo Springfield

Buffalo Springfield var ett band som under sin korta och aktiva tid kickstartade karriärerna för några av musikhistoriens riktigt stora namn. Springfield kallas ibland för den första supergruppen. Skälet till det är att många av medlemmarna i bandet gick vidare till enormt framgångsrika karriärer. Stephen Stills som spelade gitarr och sjöng startade senare Crosby, Stills & Nash (CSN). Neil Young, också gitarr och sång, blev framgångsrik på egen hand och ibland som ett tillagt Young i CSN. Richey Furay som var gruppens tredje gitarrist och sångare hade efter Buffalo Springfield en stabil karriär med countrybandet Poco. Förutom dem bestod bandet av basisten Bruce Palmer och trummisen Dewey Martin.

På tal om stora namn, eller rättare sagt ’stora traditioner’. Möhippan är en tradition vars rötter går att spåra ända tillbaka till 1500-talet, då de kallades för ’mökvällar’. Faktum är att möhippan är en äldre tradition än den manliga motsvarigheten som är svensexan. Hos Partykungen.se hittar du allt du behöver för att arrangera en Möhippa, från champagneglas till maskeradkostymer.

En lycklig slump

Buffalo Springfield bildades 1966. Historien gör gällande att bandet bildades tack vare en lycklig slump. Neil Young och Bruce Palmer som båda var från Kanada hade bestämt sig för att bila över hela USA med Los Angeles som slutmål. Väl där var tanken att de skulle försöka hitta Stephen Stills, som de kände sedan tidigare, för att starta band med honom. Ödet skulle sammanföra de tre när de satt fast i en bilkö. Uppenbarligen var Neil och Bruce precis på väg att ge upp och ta bilen tillbaka till Kanada igen. De såg då Stills bil längre fram i bilkön. Bandet började repa kort därpå och cementerade en stil som hämtade inspiration ur folkrocken. Det var under de två åren som följde som bandet i tre album skulle hjälpa till att lägga grunden till musikgenren som senare har blivit känd som ’americana’. Bandets mest kända låt är förmodligen ’For What it’s Worth’, berömd inte minst från otaliga filmatiserade vietnamskildringar. Men för dig som är ett fan av melankolisk, men solig, folkrock finns det någonting att hämta på alla bandets plattor.

Kort karriär

Buffalo Springfields karriär som aktivt band varade inte i mer än knappt två år. Svaret till varför det inte höll längre än så ligger förmodligen i den enorma talangpool som spelade i bandet. Young, Stills och Furay som var bandets kreativa ledargestalter drog tillslut inte jämnt. Det var helt enkelt för många kockar. Bara två år efter starten imploderade bandet. Stills och Young skulle fortsätta att samarbeta kreativt till och från, först och främst med Crosby, Stills & Nash. Alldeles oavsett lämnade Buffalo Springfield ett stort avtryck på musikhistorien och mängder av fans världen över upptäcker fortfarande deras musik på nytt.

Lämna ett svar