Henry Purcell

Henry Purcell är tveklöst en av den brittiska musikens allra största namn. Få figurer har ett livsverk som gjort lika mycket för musiken. Purcell föddes 1659 i London i Storbritannien och skulle under sin aktiva karriär göra mer för den brittiska barockmusiken än någon annan samtida kompositör.

Uppväxten spenderades i centrala London, endast ett stenkast från Westminster Abbey. Purcells barndom var långt ifrån perfekt men var vad vi vet ändå lycklig, trots att Purcells pappa dog när han var väldigt ung och att han därefter placerades i vårdnad av sin farbror. Hans farbror verkar av allt att döma ha varit en fin man som gav honom stor kärlek och respekt. Och om utgången av hans liv är något att bedöma hans barndom från så tycks han ha fått stort utrymme att skapa och växa som musiker.

Mest känd är Purcell för att ha skrivit en lång serie religiöst färgade operor som under perioden framfördes på mängder av scener runtom hela Europa. Han var verkligen inte en figur som var främmande för kontroverser. Kanske blev han såpass modig som han var för att han började komponera redan i väldigt ung ålder. Han var blott 9 år gammal när han började komponera och speglar i och med det en klassisk tonsättare som Mozart.

Purcell skulle komma att få ett kort liv så för eftervärlden var det tur att hans musikaliska karriär började tidigt. Förutom tidigare nämnda serie av religiösa operor skrev etyder, sonater, symfonier och mycket annat. Bland verken finns musikaliska tolkningar av verk av Shakespeare. Under sin samtid blev han också mycket berömd för att ha komponerat en låt som framfördes på drottning Marys begravning, ett stycke som senare skulle komma att framföras på Purcells egna begravning.

Purcell dog vid 35 eller 36 års ålder, intressant nog är den exakta dödsorsaken okänd. Vissa experter menar att han dog i sviterna av en förkylning efter att ha blivit utelåst av hans fru. Andra hävdar bestämt att han dog av tuberkulos. Klart var i alla fall att han var en väldigt älskad kompositör som sörjdes av sin samtid.

Idag är Purcell en av de mest minnesvärda brittiska kompositörerna och hans musik har hörts i filmer, radio och tv. Stycket som skrevs för drottning Marys begravning kan till exempel höras i Stanley Kubricks film A Clockwork Orange i tolkning av Wendy Carlos. Hans musik har också hörts i bland annat den tyska filmen Untergang.

Lämna ett svar