Fryderyk Chopin – den melankoliske kompositören

Någon av de senaste seklernas och romantikens största musikgenier var den polske kompositören Fryderyk Chopin – också känd för att skapa melankoliska pianostycken som berör ända in i själen. Stycken som Nocturne no 20 eller Begravningsmarschen har bekräftat vilket underbarn Chopin faktiskt var och många av hans stycken har spelats i stora filmer, bland annat Pianisten av Roman Polanski.

Lyssna till Chopin

När som helst är ett bra tillfälle att låta sig förföras av Fryderyk Chopins musikstycken. Gå på en konsert, se en film eller lyssna på en CD i en ny fräsch bil med däck från www.hjuldepan.se och låt dig svepas iväg på vägarna. Hans musik är ofta mycket melankolisk och vacker som ofta får dig att börja gråta en skvätt och får känslorna att svämma över. Att lära sig spela Chopin är ingen enkel match, eftersom både struktur och inlevelseförmåga kräver mycket av pianisten.

Chopins liv i korthet

Redan som mycket ung uppmärksammades Chopins stora talang att producera musik. Han föddes utanför den polska huvudstaden Warsawa 1810. Hans pappa var fransman, vilket också förklarar det franska efternamnet Chopin. Redan som barn gjorde Fryderyk Chopin att folk häpnade när han satte sig vid sitt piano och han blev ofta inbjuden till fester och tillställningar hos högadeln för att spela och uppträda. Hans genialitet var naturligtvis tvungen att underhållas och utvecklas och därför anställdes pianopedagoger för att lära honom ännu mer tekniker inom spelandet. Den största av dem alla som gjorde Chopin till den älskade kompositör han blev ända fram tills idag, var Josef Elsner. Hans sätt att lära ut tekniker gjorde att hans store elev utvecklade ett sinne för musik som blev helt unikt. Det var under Elsners tid som Chopin lät producera sina mest kända verk och som dessutom blev kända som de mest avancerade.

När det berömda Novemberupproret skedde i Warsawa beslöt sig Chopin för att emigrera till Paris där han blev kvar fram till sin död. I Paris kom hans liv att förändras avsevärt eftersom han mötte Georg Sand – en känd kvinnofridskämpe och författare som kom att bli hans älskarinna och bästa vän. Sand blev berömd som en av de första riktigt stora feministerna på sin tid och hon var äldre än Chopin. Deras relation varade under många år samt under den första tid då Chopin blev sjuk i tuberkulos, en sjukdom som skulle hålla i sig fram till hans död även om han under några år var på bättringsvägen. Deras tid tillsammans var passionerad och stormig och Sands son satte en del käppar i hjulen för att hålla de två isär. Detta var en av anledningarna till att Chopin dog ensam och att deras relation tog ett abrupt slut strax innan. Under den sista tiden skrev Chopin några riktigt stora verk och 1849 dog han efter många års kamp mot dålig hälsa. Han ligger begravd i Paris.

Lämna ett svar